Κύμα ακραίου καύσωνα επηρεάζει την Κύπρο, με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα αποπνικτική, λόγω και της αυξημένης υγρασίας που επικρατεί. Με αφορμή αυτό το θερμό καιρικό «κοκτέιλ», είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε τη διατροφή μας, με τρόπο που ο οργανισμός μας να μπορεί να ανταπεξέλθει. Την ίδια ώρα, σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί και η μη σωστή συντήρηση κι αποθήκευση τροφίμων, ειδικά κατά την περίοδο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Μιλώντας στο AlphaNews.Live ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc, MSc), Μιχάλης Καλλή, μας έδωσε αρχικά με απλά λόγια μερικές χρήσιμες συμβουλές, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας εν μέσω καύσωνα.

Τα σημεία SOS

  • Αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνονται μέσω του ιδρώτα, μέσω της κατανάλωσης νερού (8 – 12 ποτήρια, 2-3 λίτρα την ημέρα, συμπεριλαμβάνονται και τα υγρά και ισοτονικών ποτών).
  • Η μέτρια κατανάλωση άλλων ροφημάτων όπως ο καφές και το τσάι, μπορεί να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται λόγο των υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τη διουρητική δράση.
  • Ενσωματώνουμε στη διατροφή μας φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως για παράδειγμα καρπούζι, φράουλες, ανανά και ροδάκινο.
  • Τα πλείστα λαχανικά, είναι υψηλά σε νερό και η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Βοηθούν ιδιαίτερα το σέλινο, τα καρότα και τα παντζάρια.

«Μαζί με των ιδρώτα χάνονται και ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, το κάλλιο, το ασβέστιο, το χλώριο και το μαγνήσιο. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για την ισορροπία των υγρών, αλλά και τη μυϊκή και νευρική λειτουργία, οπότε είναι σημαντικό να αναπληρώνονται σε περιόδους καύσωνα. Ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα, με τη συμπερίληψη άπαχων ή ημι-άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσια σε ηλεκτρολύτες, όπως το γιαούρτι και το γάλα, αλλά και ξηρών καρπών και σπόρων που περιέχουν μεταξύ άλλων, σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και “καλών” λιπαρών, προλαμβάνει οποιαδήποτε ανισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών που μπορεί να προκληθεί σε περιόδους καύσωνα».

Αποφεύγουμε πλούσιες σε λιπαρά τροφές όπως:

  • Τηγανητά.
  • Κέικ/κρουασάν και αρτοσκευάσματα με σφολιάτα και βούτυρο.
  • Τρόφιμα με πλήρες κρέμα γάλακτος.
  • Επεξεργασμένα κρέατα πλούσια σε λίπος όπως burgers από ταχυφαγεία.

Οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές απαιτούν περισσότερη ενέργεια για πέψη, αυξάνοντας τη μεταβολική παραγωγή θερμότητας. Αυτή η πρόσθετη θερμότητα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Αντίθετα, τα ελαφρύτερα γεύματα χωνεύονται ευκολότερα, παράγουν λιγότερη μεταβολική θερμότητα και συχνά περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, βοηθώντας μας να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και άνετοι κατά τη διάρκεια μιας θερμής μέρας.

Επίσης σε περιόδους καύσωνα, καλό θα ήταν να περιορίζουμε και το αλκοόλ, αφού σύμφωνα με τον κ. Καλλή αυξάνει τις απώλειες υγρών από το σώμα και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Ο κίνδυνος από την αποθήκευση τροφίμων

Από πλευράς της η Κλινική Διαιτολόγος, Ελένη Ανδρέου, μιλώντας στον Alpha είχε αναφερθεί στα θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος σε περίπτωση κατανάλωσης ακατάλληλων τροφίμων.

  • Εμπύρετη γαστρεντερίτιδα.
  • Μηνιγγίτιδα.
  • Εγκεφαλίτιδα.
  • Ηπατίτιδα.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης τροφίμων

  • Τα ευπαθή τρόφιμα (γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, μαγειρεμένα τρόφιμα κ.α.) θα πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω των 5 βαθμών Κελσίου.
  • Δε θα πρέπει τα τρόφιμα να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες – γενικά – και περισσότερο από μία ώρα – ειδικά – όταν ο υδράργυρος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
  • Τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι τα θερμόμετρα τροφίμων λειτουργούν σωστά.
  • Η εσωτερική θερμοκρασία των μαγειρεμένων τροφίμων θα πρέπει να ξεπερνά τους 75 βαθμούς Κελσίου.
  • Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα ωμά αβγά και τα μισοψημένα κρέατα.
  • Κατά την αγορά των τροφίμων, τα ωμά θα πρέπει να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα στο καλάθι ή τη σακούλα.
  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής, όπως π.χ. πορτοκαλί για τις αμυλούχες τροφές και μωβ για τα κρεατικά.

Ποια τρόφιμα είναι πιο επικίνδυνο να αλλοιωθούν

Για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλεια τροφίμων, έτσι ώστε να αποφύγουμε την αλλοίωσή τους ή ενδεχόμενες δηλητηριάσεις ενόψει καύσωνα, είχε μιλήσει στον Alpha κι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικών επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στο ΤΕΠΑΚ, Δρ. Φώτης Παπαδήμας.

Αυξημένα είναι η επικινδυνότητα σε:

  • Γαλακτοκομικά.
  • Βούτυρο.
  • Γιαούρτι.
  • Παγωτά.
  • Προϊόντα ζωικής προέλευσης και γενικότερα τρόφιμα τα οποία φυλάμε και συντηρούμε στο ψυγείο.

«Το πάγωμα – ξεπάγωμα, είναι απαγορευτικό, οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται. Η επικινδυνότητα σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι πιο αυξημένη από προϊόντα που είναι ξηρής αποθήκευσης, όπως για παράδειγμα παξιμάδια, δημητριακά κλπ».

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με μπουφέ που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους – ειδικά σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών – καθώς το φαγητό μένει έξω για αρκετή ώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ