Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού με την ονομασία Deltacron, φαίνεται να εντοπίστηκε στην Κύπρο.

Τη Deltacron ταυτοποίησε σε δείγματα θετικών περιστατικών από την κυπριακή κοινότητα, η ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

Το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την εταιρεία NIPD, διεξάγουν από τις 10 Νοεμβρίου 2021 μια προοπτική μοριακή επιδημιολογική μελέτη για την ανίχνευση παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον καθηγητή-ακαδημαϊκό Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη, ενδελεχείς γενετικές αναλύσεις των γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2  τα οποία απομονώθηκαν από άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα με κορωνοϊο και παρουσιάστηκαν για σκοπούς εργαστηριακής εξέτασης σε διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία και αεροδρόμια του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, ο ιός SARS-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παρουσιάζει εκτενείς και συνεχείς γενετικές διαφοροποιήσεις (μεταλλάξεις). Από τον Δεκέμβριο του 2021, οι κυρίαρχες παραλλαγές που εντοπίστηκαν στην Κύπρο είναι η Δέλτα (B.1.617.2 και AY) και πιο πρόσφατα η Όμικρον (B.1.1.529) η οποία εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το νησί.

Από τις 26 Δεκεμβρίου 2021, λήφθηκαν και αναλύθηκαν 1.377 αλληλουχίες πλήρους γονιδιώματος.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, εντοπίστηκαν πρόσφατα 25 παραλλαγές της Δέλτα, οι οποίες εμφανίζουν επτά χαρακτηριστικές μεταλλάξεις της Όμικρον. Συγκεκριμένα, οι μεταλλάξεις αυτές βρίσκονται εντός του γονιδίου που αντιστοιχεί στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού. Τα νέα αυτά στελέχη του κορωνοϊού, ονομάστηκαν Δέλτακρον (Deltacron) λόγω της παρουσίας γενετικών χαρακτηριστικών της Όμικρον εντός του γονιδιώματος της Δέλτα.

Οι αλληλουχίες των 25 παραλλαγών Deltacron έχουν κατατεθεί στη βάση δεδομένων GISAID (Decade of Innovative Contribution to Global Health) στις 7 Ιανουαρίου 2022 και οι αριθμοί προσχώρησης (accession numbers) αναμένεται να είναι προσβάσιμοι μέσω της εν λόγω διαδικτυακής πλατφόρμας εντός των επόμενων ημερών (https://www.gisaid.org/).

Η στατιστική ανάλυση των ευρημάτων της μοριακής επιδημιολογικής ανάλυσης αποκάλυψε ότι η σχετική συχνότητα της λοίμωξης από τα στελέχη Δέλτακρον είναι υψηλότερη μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 σε σύγκριση με ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Συγκεκριμένα, η ανάλυση μέσω του τεστ ανεξαρτησίας chi-square δεικνύει ότι η συσχέτιση της Δέλτακρον και της πρόκλησης  εντονότερων συμπτωμάτων της νόσου Covid-19  (τα οποία απαιτούν νοσηλεία) όχι μόνο δεν είναι τυχαία, αλλά στατιστικά είναι εξαιρετικά σημαντική (p<0,001).

Πάντως το τρολ και η πιο… θετική και σατιρική πλευρά της ζωής άρχισε και σας έχουμε το πιο επιτυχημένο

 

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mantoles.net

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ