Η κατανάλωση υγιεινού φαγητού στο γραφείο σου δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Είναι τόσο εύκολο και γρήγορο να στραφείς στο πρόχειρο κι έτοιμο φαγητό χωρίς να μπορείς να σκεφτείς τι πραγματικά συνεπάγεται αυτό όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μακροπρόθεσμα. Κι όμως ένα ποιοτικό γεύμα στη δουλειά μπορεί να σου εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια, διαύγεια, καλύτερη διάθεση και καλύτερη πέψη.

Αντιθέτως, το βαρύ, λιπαρό φαγητό δεν χωνεύεται εύκολα και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και την απόδοση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας στην προσπάθεια του να μεταβολίσει τον τεράστιο όγκο θερμίδων που του δώσαμε, στέλνει αίμα στο στομάχι, στερώντας άλλα ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος από την σωστή τους αιμάτωση. Έτσι εξηγείται και η έντονη υπνηλία που παρατηρείται μετά από «βαριά» γεύματα.
Ακολουθώντας, όμως, τα σωστά βήματα μπορεί να τρως πιο υγιεινά στο γραφείο σου ξεκινώντας με μικρές αλλαγές στο μικρόκοσμό σου:

Μπορείς να φας και στο γραφείο πρωινό
Αν ξεκινάει νωρίς το ωράριο της εργασίας σου και έχεις πίεση χρόνου το πρωί, προτίμησε να απολαύσεις ένα καλό πρωινό στο γραφείο. Καλές επιλογές είναι : 1 ποτήρι φυσικό χυμό με ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή ένα κουλούρι ή μπορείς να παραγγείλεις ένα δροσιστικό smoothie με φρούτα και λαχανικά.

Κάνε πραγματικά διάλειμμα για φαγητό
Απόφυγε να τρως, ενώ απαντάς σε e-mail, διαβάζεις κείμενα ή γράφεις μηνύματα. Αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο για να σταματήσεις αυτά που κάνεις και να απολαύσεις το φαγητό σου. Τήρησε μια ιεροτελεστία: πλύνε τα χέρια σου, καθάρισε και κάνε χώρο στο γραφείο σου, βγάλε τις χαρτοπετσέτες σου.  Εστίασε στο φαγητό σου και απόλαυσε τη γεύση του. Αξιοποίησε την ευκαιρία να φας χωρίς να κάνεις κάτι άλλο. Η συνειδητή κατανάλωση φαγητού σου επιτρέπει να καταλάβεις πότε χόρτασες.

Μπορείς να φας και “πράσινα”.
Αν υπάρχει ψυγείο στην δουλειά μπορείς να γεμίσεις μια γωνιά του με λαχανικά και φρούτα της αρεσκείας σου έτσι ώστε να μπορείς να φτιάξεις μια σαλάτα για να συνοδεύσεις το γεύμα σου και να έχεις την εναλλακτική του φρούτου ως υγιεινό σνακ.

Προτίμησε σύνθετους υδατάνθρακες την ώρα εργασίας
Τα απλά σάκχαρα, για παράδειγμα τα γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, μπορεί να ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης γρήγορα και να σου δίνουν στιγμιαία τόνωση, όμως γρήγορα αυτό εξαντλείται και νιώθεις ότι δεν έχεις ενέργεια. Προτίμησε σύνθετους υδατάνθρακες όπως π.χ. παξιμάδια ολικής άλεσης που κρατούν τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά για περισσότερη ώρα.

Απομακρύνσου από τον αυτόματο πωλητή
Συνήθως περιέχει φαγητά χωρίς θρεπτικά συστατικά που θα κλέψουν την ενέργειά σου. Φρόντισε να πάρεις μαζί σου σνακ από το σπίτι που χωράνε σε μικρά τάπερ ή στην τσάντα σου.

Κάνε το τάπερ συνήθεια
Αν συνηθίζεις να παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας στην εργασία σου, δοκίμασε για μια συνεχόμενη βδομάδα να πάρεις φαγητό από το σπίτι. Παρατήρησε πόσο διαφορετικά θα εξελιχθεί  η ημέρα σου από άποψη αντοχής και γενικότερης απόδοσης βάσει των υγιεινών επιλογών σου. Θυμήσου ότι η δέσμευση να τρως σπιτικό φαγητό απαιτεί, ίσως, μόνο μια καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία το προηγούμενο βράδυ. Αξίζει όμως τον κόπο.
Αύριο θα σου δοθεί μία νέα ευκαιρία να φας στο γραφείο σου. Βάλε τα δυνατά σου και εξασφάλισε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στη διατροφή σου. Εξάλλου, είναι στο χέρι σου.

Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος www.drpapalazarou.gr

Instagram @drpapalazarou

F/b Αναστασιος Παπαλαζαρου

Πηγή: www.nutrimed.gr

Φωτογραφίες: Freepik.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ