Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 40%-60% από νερό και αυτό το νερό πρέπει να αναπληρώνεται συνεχώς, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλες τις εποχές του χρόνου. πώς, όμως, θα αναγνωρίσετε τα σημάδια της δίψας πριν να είναι αργά;

Αν το σώμα μας αφυδατωθεί, ακόμη σε ήπιο βαθμό, μπορεί να υποφέρουμε από πονοκέφαλο μέχρι και αδυναμία μνήμης, συγκέντρωσης αλλά και επίλυσης προβλημάτων. Ακόμα και μια αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να αλλοιώσει τις νοητικές μας λειτουργίες!

Αντίθετα, η σωστή ενυδάτωση προστατεύει την υγεία του δέρματος, βοηθά στο να απομακρυνθούν τα άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού μας (τοξίνες) και ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου.

Για να καταλάβουμε, όμως, τη σημασία της ενυδάτωσης, μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ: μπορούμε πριν από κάθε γεύμα, να δοκιμάσουμε να πιούμε 1-2 ποτήρια νερό.

Αυτή η τακτική δεν θα μας κρατήσει απλώς ενυδατωμένους, αλλά θα μας κάνει να αισθανθούμε λιγότερο πεινασμένοι, με αποτέλεσμα να μειώσουμε το φαγητό που θα καταναλώσουμε και να βοηθηθούμε στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν σημαίνει ότι όσο ιδρώνουμε, αδυνατίζουμε. Με τον ιδρώτα αποβάλλονται υγρά και όχι λίπος, όταν φυσικά δεν προηγείται κάποιας μορφής άσκηση. Οπότε, ακόμα κι αν, έπειτα από πολύ ιδρώτα, η ζυγαριά πέσει κάποια γραμμάρια, αυτό σημαίνει ότι έχουν απλώς χαθεί υγρά και όχι βάρος, άρα χρειάζεται να ενυδατωθούμε άμεσα!

Πώς μπορούμε να το καταφέρνουμε όταν δεν πίνουμε νερό;

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA), οι γυναίκες θα πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 2 λίτρα υγρών καθημερινά, ενώ οι άντρες 2,5. Το 20%-25% της σύστασης αυτής μπορεί να καλυφθεί από στερεά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, ενώ το 75%-80% από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως καθαρό ή αρωματικό νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ ή τσάι. Μάλιστα, στο φαγητό περιέχεται ένα σημαντικό ποσοστό νερού το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 98% σε κάποια λαχανικά μέχρι και 2% στα μπισκότα. Όμως, προσοχή στο αλκοόλ! Μπορεί καμιά φορά να νιώθουμε ότι ένα ποτάκι μάς δροσίζει, ωστόσο, στην πραγματικότητα τα οινοπνευματώδη ποτά αφυδατώνουν το σώμα λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλούν!

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΜΙΑ ΗΠΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ;

Το χρώμα των ούρων: Το σκούρο χρώμα στα ούρα αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι ότι δεν είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Αντίθετα, όσο πιο διαυγή είναι τα ούρα τόσο πιο καλά ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός μας.

Η ξηροστομία: Αν νιώθουμε το στόμα μας ξηρό, μάλλον έχει περάσει αρκετή ώρα από την τελευταία φορά που ήπιαμε κάτι, οπότε πρέπει να το κάνουμε άμεσα!

Ο ιδρώτας: Το σώμα μας ιδρώνει γιατί πολύ απλά προσπαθεί να ρίξει τη θερμοκρασία του προκειμένου να προστατευθεί από τους υψηλούς βαθμούς Κελσίου του περιβάλλοντος. Επομένως, όσο περισσότερο ιδρώνουμε τόσο πιο μεγάλη είναι η απώλεια σε υγρά, άρα και πιο έντονη η ανάγκη για αναπλήρωση.

Αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας. Στην περίπτωση που νιώθουμε ελαφριά σύγχυση, κόπωση ή υπνηλία, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτά δεν είναι μόνο σημάδια που δείχνουν κούραση αλλά και ήπια αφυδάτωση.

Αν πιούμε νερό, θα δούμε διαφορά…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ