Η υγιεινή διατροφή αποτελεί το ζητούμενο όλων μας. Και πολλές φορές πιστεύουμε ότι όλα έχουν ειπωθεί όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή. Διαβάζουμε άρθρα και συνεντεύξεις με επαγγελματίες που μοιράζονται πολύτιμες πληροφορίες, ακούμε podcast και το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζεται εξηγώντας τι, πώς και πότε πρέπει να τρώμε.

Ωστόσο μέσα από αυτή την υπερ-πληροφόρηση συχνά δυσκολευόμαστε να ανακαλύψουμε τι είναι καλό και τι όχι για να φροντίσουμε το σώμα μας. Οι παλαιολιθικές, μακροβιοτικές, κετογονικές ή μεσογειακές δίαιτες φαίνονται σαν πρόκληση όταν προσπαθούμε να τις συνδυάσουμε με διαλειμματική νηστεία, έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη και ιεράρχηση των αντιφλεγμονωδών τροφών.

Σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από τη βιομηχανία τροφίμων, τις φαρμακευτικές εταιρείες και μια κουλτούρα μάρκετινγκ που… μεταμφιέζεται σε υγεία, η παραπληροφόρηση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ευημερίας. Έτσι 6 συνηθισμένοι μύθοι για την υγιεινή διατροφή καταρρίπτονται.

6 μύθοι για την υγιεινή διατροφή καταρρίπτονται

Η υγιεινή διατροφή είναι η μέτρηση θερμίδων και αποφυγή λιπαρών

Η εμμονή με τις θερμίδες είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν. Για παράδειγμα 100 θερμίδες από ένα ντόνατ δεν έχουν την ίδια μεταβολική ή ορμονική επίδραση με 100 θερμίδες από ένα αβοκάντο ή ένα αβγό. Η υπερβολική ζάχαρη, τα ραφιναρισμένα αλεύρια και τα υπερεπεξεργασμένα φυτικά έλαια είναι οι πραγματικοί (και σιωπηλοί) εχθροί στη διατροφή.

Η νηστεία είναι μια επικίνδυνη μόδα και δεν είναι για όλους

Η νηστεία δεν είναι μια μόδα, αλλά μάλλον μέρος της προγονικής μας βιολογίας. Οι άνθρωποι δεν είναι σχεδιασμένοι να τρώνε 5-6 φορές τη μέρα χωρίς διάλειμμα για την πέψη. Η νηστεία δεν αφορά στη «διακοπή του φαγητού», αλλά στον σεβασμό του φυσιολογικού χρόνου που χρειάζεται το σώμα για να καθαρίσει, να μειώσει τηω φλεγμονή και να αναγεννηθεί.

Υπάρχουν πολλαπλές μορφές νηστείας (διαλείπουσα, κιρκαδική, νηστεία από φλεγμονώδεις τροφές κ.λπ.) που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το πλαίσιο, τον στόχο και την ατομική υγεία. Το ζήτημα δεν είναι η ίδια η νηστεία. Είναι ο τρόπος που τρώμε, κοιμόμαστε και ζούμε γενικά.

Για να φροντίσετε το μικροβίωμά σας, πάρτε προβιοτικά

Ένας πολύ συνηθισμένος μύθος, καθώς η μικροχλωρίδα δεν σταθεροποιείται με μια κάψουλα, αλλά καλλιεργείται με συνήθειες, περιβάλλοντα και καθημερινές επιλογές. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα είναι το κλειδί για την καλή πέψη, την ανοσία, τη διαύγεια του μυαλού, τη διάθεση, ακόμη και την μεταβολική υγεία, και αυτό που τρώμε ή δεν τρώμε είναι η κύρια γλώσσα του. Τι προάγει ένα υγιές μικροβίωμα;

  • Κοιμηθείτε καλά και εκτεθείτε στο φυσικό φως.
  • Αποφύγετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα φυτοφάρμακα και τα περιττά αντιβιοτικά.
  • Συμπεριλάβετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, φυτικές ίνες, ποικιλία χρωμάτων και καλά λιπαρά.
  • Εξασκηθείτε σε μικρές νηστείες που δίνουν στο πεπτικό σύστημα ένα διάλειμμα.

Όλα τα λίπη είναι κακά

Τα υγιή λίπη όχι μόνο δεν είναι κακά, αλλά είναι και απαραίτητα. Ο εγκέφαλος, το ενδοκρινικό σύστημα και η κυτταρική δομή αποτελούνται από λιπίδια. Η εξάλειψη των λιπών από τη διατροφή (ειδικά των φυσικών λιπών) οδηγεί σε ορμονικές ανισορροπίες, φλεγμονή, απώλεια μυϊκής μάζας και αυξημένο άγχος σε πολλούς ανθρώπους. Πρέπει να αποφεύγετε τις μαργαρίνες, τα βιομηχανικά τηγανητά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να καταναλώνετε αβοκάντο, ωμούς ξηρούς καρπούς, αβγά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η πρωτεΐνη δεν έχει σημασία αν τρώτε αρκετά λαχανικά

Η πρωτεΐνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μυς. Είναι αναγέννηση, δομή, ανοσοποιητικό σύστημα, κορεσμός, νευροδιαβίβαση και μακροζωία. Σε μια κοινωνία με περίσσεια κενών θερμίδων και έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, πολλοί άνθρωποι άθελά τους δεν τροφοδοτούνται επαρκώς με πρωτεΐνες. Για να μην αναφέρουμε ότι με την ηλικία, πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης, αφού ξεκινώντας από τα 35-40, χάνουμε προοδευτικά μυϊκή μάζα. Η έλλειψη πρωτεΐνης και κίνησης είναι από τις κύριες αιτίες πρόωρης γήρανσης και αδυναμίας.

Η τήρηση μιας αυστηρής δίαιτας είναι συνώνυμη με την υγεία

Η συνειδητή διατροφή δεν είναι μια λίστα κανόνων, απαγορεύσεων ή ετικετών, αλλά μάλλον μια ελεύθερη, σοφή και συνεκτική σχέση με αυτό που τρώμε, βασισμένη στον σεβασμό για το σώμα μας. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι υπάρχει στο πιάτο, αλλά και με το συναισθηματικό πλαίσιο, το περιβάλλον, το φως, την ξεκούραση, την κίνηση και τον τρόπο που… κατοικείς στο σώμα σου.

Με το να ξέρουμε πότε να τρώμε, να επιλέγουμε την ποιότητα έναντι της ποσότητας, να τρώμε με παρέα και χωρίς ενοχές. Μια πραγματικά υγιεινή διατροφή δεν βασίζεται στον φόβο, την ενοχή ή την ακαμψία, αλλά στην εκπαίδευση, την επίγνωση και την αυτογνωσία, και αυτό συμβαίνει μόνο όταν αμφισβητούμε αυτά που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ