Φέτος το Halloween δοκιμάστε να φτιάξετε τα πιο «τρομακτικά» donuts και εντυπωσιάστε μικρούς και μεγάλους! Διακοσμήστε τα με τα υλικά της αρεσκείας σας φτιάχνοντας τα δικά σας σχέδια!

Συστατικά

TIP

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Για τα ντόνατς

180 γρ. νερό

20 γρ. γάλα πλήρες

30 γρ. φρέσκια μαγιά

1 αυγό, μεσαίο

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

470 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για το άνοιγμα και τα κουπ πατ

60 γρ. βούτυρο

2 βανιλίνες

5 γρ. αλάτι

1 λίτρο ηλιέλαιο, + έξτρα για το μπολ

Για τη σύνθεση

250 γρ. κουβερτούρα

250 γρ. κουβερτούρα λευκή

Για τη διακόσμηση

κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

βρώσιμα διακοσμητικά μάτια

sprinkles

μπισκότα, τριμμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIP

Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, το γάλα, τη μαγιά, το αυγό και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. 

Προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κύβους, τις βανιλίνες και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. 

Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο, πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και τη μεταφέρουμε στο μπολ. 

Αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.) 

Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αρκετό αλεύρι και μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη. 

Πασπαλίζουμε και τη ζύμη με αλεύρι και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε ένα τετράγωνο σχήμα διαστάσεων 30×40 εκ. 

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ταψί με χαμηλό γείσο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. 

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και αφαιρούμε τη μεμβράνη. 

Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα κουπ πατ διαμέτρου 9 εκ. και ένα μικρότερο διαμέτρου 2 εκ. 

Δημιουργούμε κύκλους με το μεγάλο κουπ πατ και κάνουμε τρύπες μέσα σε κάθε κύκλο με το μικρότερο κουπ πατ για να δώσουμε το σχήμα των donuts. 

Πλάθουμε ελαφρώς τη ζύμη που περισσεύει, την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε συνολικά 12 donuts. 

Κόβουμε 12 μικρές λαδόκολλες διαστάσεων 10×10 εκ. για να φουσκώσουν πάνω τα donuts και να μην χαλάσει το σχήμα τους στη μεταφορά τους στην κατσαρόλα. 

Τοποθετούμε τις λαδόκολλες στο ταψί και μοιράζουμε πάνω τα donuts. 

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 45-60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. 

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί. (Ιδανικά θέλουμε η θερμοκρασία να φτάσει τους 160°C.) 

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 4 donuts με τις λαδόκολλες, αφαιρούμε προσεκτικά τις λαδόκολλες με μια τσιμπίδα και τηγανίζουμε για περίπου 1 ½ λεπτό από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. 

Μεταφέρουμε τα donuts σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν. 

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις άλλες 2 δόσεις και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.  

Λιώνουμε τις κουβερτούρες σε 2 διαφορετικά μπολ είτε στον φούρνο μικροκυμάτων είτε με τη μέθοδο μπεν μαρί. 

Βουτάμε τα μισά donuts στην κουβερτούρα γάλακτος και τα άλλα μισά στη λευκή ώστε να καλυφθεί μόνο η μία μεριά. 

Διακοσμούμε τα donuts και σερβίρουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ