Η κρέμα καραμελέ ήταν η απόλυτη σταρ της δεκαετίας του 1980. Δεν υπήρχε αστικό εστιατόριο και ζαχαροπλαστείο περιωπής που να μην την είχε πρώτη και καλύτερη στον κατάλογο του. Και φυσικά τότε έφτιαχναν αυτό το διάσημο γαλλικό γλύκισμα με τα καλύτερα υλικά και αποκλειστικά χειροποίητο τρόπο όχι μόνο στη χώρα καταγωγής του αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην πορεία όμως η κρέμα καραμελέ έχασε κάπως τη δόξα της αφού πέρασε στα ράφια και στα ψυγεία των σουπερμάρκετ και εξελίχθηκε σε μείγμα του κουτιού και έτοιμο σκεύασμα που πωλούταν σε πλαστικά μπολάκια.  

Οι νεότερες γενιές μάλιστα είτε πιστεύουν ότι η αληθινή της γεύση είναι αυτή των προκάτ μορφών της είτε πιθανότατα να μην την έχουν δοκιμάσει καθόλου σε καμία της βερσιόν.

Σε κάθε περίπτωση, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι μπορεί να φτιαχτεί από το μηδέν με φρέσκα αυγά, γάλα, κρέμα, πορτοκάλι και χειροποίητη καραμέλα και όχι μόνο με συντηρητικά, χρώματα και χρωστικές. Εμείς σας δίνουμε μια αυθεντική συνταγή για να δοκιμάσετε να τη φτιάξετε στο σπίτι. Θα διαπιστώσετε την τεράστια διαφορά από την πρώτη κιόλας κουταλιά, είναι βέβαιο!    

Κρέμ καραμελέ    

Υλικά για 6-8 μερίδες

Για την καραμέλα

  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 40 ml νερό

Για την κρέμα

  • 600 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 6 αβγά
  • 150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Εκτέλεση

Καραμέλα: Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα (να ξανθύνει αλλά όχι να σκουρύνει πολύ). Μοιράζουμε το μείγμα σε φορμάκια και τα αφήνουμε στην άκρη να χλυάνουν.

Κρέμα: Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και τη φλούδα πορτοκαλιού σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά (χωρίς να πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα του γάλακτος και της κρέμας. Μοιράζουμε στα φορμάκια, πάνω από την καραμέλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και τα τοποθετούμε τα φορμάκια σε ένα σχετικά βαθύ ταψί. Το γεμίζουμε με νερό, μέχρι η στάθμη του να καλύψει τα φορμάκια μέχρι τη μέση και ψήνουμε για 45 λεπτά. Βγάζουμε τις κρέμες από το ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Αναποδογυρίζουμε σε μικρά πιάτα και σερβίρουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ