Το ριζότο με μανιτάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Κρεμώδες, αρωματικό και γεμάτο γεύση, συνδυάζει την απλότητα του ρυζιού με την πλούσια, γήινη γεύση των μανιταριών. Είναι το πιάτο που ζεσταίνει την καρδιά και ταιριάζει σε κάθε περίσταση: από ένα καθημερινό δείπνο μέχρι ένα πιο ιδιαίτερο τραπέζι με φίλους. Με λίγα υλικά και την κατάλληλη τεχνική, μπορείς να φέρεις στο πιάτο σου την αυθεντική ιταλική μαγεία.

Υλικά (για 4 άτομα)

• 320 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι

• 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο ή μίξη δασών)

• 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

• 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

• 60 ml λευκό κρασί

• 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου (να είναι πάντα ζεστός)

• 50 γρ. βούτυρο • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• Λίγος φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία ζωμού Ζεστάνετε τον ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα και κρατήστε τον σε χαμηλή φωτιά, ώστε να είναι πάντα ζεστός.

2. Σοτάρισμα μανιταριών Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεστάνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε σε ένα μπολ και τα κρατάτε στην άκρη.

3. Βάση για το ριζότο Στο ίδιο σκεύος προσθέστε την υπόλοιπη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Αν θέλετε, προσθέστε και το σκόρδο για έξτρα άρωμα.

4. Το ρύζι Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει.

5. Σβήσιμο με κρασί Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

6. Μαγείρεμα ριζότου Προσθέστε μια κουτάλα ζεστό ζωμό και ανακατέψτε. Μόλις απορροφηθεί, ξαναρίξτε άλλη κουτάλα. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει το ρύζι al dente (περίπου 18-20 λεπτά).

7. Λίγο πριν το τέλος, προσθέστε τα σοταρισμένα μανιτάρια και ανακατέψτε.

8. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατέψτε ζωηρά μέχρι να γίνει κρεμώδες. Δοκιμάστε και διορθώστε με αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε το ριζότο ζεστό, πασπαλισμένο με λίγο φρέσκο μαϊντανό και έξτρα παρμεζάνα. Συνοδεύεται υπέροχα με ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Πηγή φωτογραφίας: imommy

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ