Χορταστική και λαχταριστή κιμαδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Ένα φαγητό που μπορούν να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο, εσείς στη δουλειά αλλά να το απολαύσετε και σαν κύριο πιάτο.

Η συνταγή για την κιμαδόπιτα

Υλικά

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 4 κ.σ. γεμάτες γιαούρτι
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. νερό
  • 2 αυγά
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 500 gr κιμά
  • 1 κ.σ. μπουκόβο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 πρέζες κανέλα
  • 1 πρέζες μπαχάρι
  • 1 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

ΓΕΜΙΣΗ

  • Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 7–8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και το τριμμένο καρότο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα.
  • Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Στο τέλος πρέπει να μείνει σχεδόν μόνο με το λάδι του, το οποίο θα έχει κοκκινίσει από την πάπρικα και το καρότο.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

ΦΥΛΛΑ

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα το ένα αυγό, το γιαούρτι, το λάδι και το νερό.
  • Χρησιμοποιούμε ταψί με διάμετρο ίση με το άνοιγμα των φύλλων, ώστε να μην περισσεύει καθόλου φύλλο στις άκρες.
  • Αν το ταψί είναι μικρότερο, κόβουμε τα φύλλα ακριβώς στη διάμετρό του. Τα κομμάτια που περισσεύουν τα στρώνουμε στο κέντρο της πίτας.
  • Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Περιχύνουμε με 2 κουταλιές από το μείγμα αυγού–γιαουρτιού και αλείφουμε να πάει παντού.
  • Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να μη περισσεύει στις άκρες, και απλώνουμε λίγη από τη γέμιση.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το τρίτο φύλλο και γέμιση. Στο τέταρτο φύλλο απλώνουμε επίσης κιμά.
  • Καλύπτουμε με το προτελευταίο και τελευταίο φύλλο, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο από το μείγμα γέμισης και αλείφοντας την επιφάνεια με κιμά.
  • Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
  • Στη γέμιση που έχει απομείνει προσθέτουμε το δεύτερο αυγό, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια της πίτας.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C με αέρα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ