Μεσημέρι Κυριακής και δεν υπάρχει ωραιότερο φαγητό από τα μακαρόνια με κιμά. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει την καλύτερη συνταγή και μάς δείχνει βήμα βήμα το πώς μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα μακαρόνια με κιμά είναι ένα αξεπέραστο φαγητό, που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιαστούν όλοι!

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (περασμένο 1 φορά στην μηχανή)
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)
  • 2 καρότα μέτρια (ψιλοτριμμένα)
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλιτζ. κονιάκ
  • 2 συσκευασία ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα στο χυμό τους
  • 2 1/2 φλιτζ. ζωμό κρέατος (ζεστό ή νερό)
  • 1-2 δαφνόφυλλα
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1-2 κλων. μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Μακαρόνια της αρεσκείας μας
  • Τριμμένο τυρί
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά για 7 με 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του. Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του.

Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο. Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3 με 4 λεπτά να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.

Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Αφήνουμε να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του. Σβήνουμε με κονιάκ για πιο πολύ νοστιμιά. Συνεχίζοντας, πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ.

Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματα του. Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε στον κιμά.

Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με λαδόκολλα- αλουμινόχαρτο, που σφραγίζει στα χείλη της κατσαρόλας και καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.

Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα μπαχαρικά και τα κλωνάρια μαϊντανού για τα μακαρόνια με κιμά της γιαγιάς. Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη.

Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ