Τα Χριστούγεννα έφτασαν και από ένα γιορτινό τραπέζι δεν γίνεται να λείπει η παραδοσιακή συνταγή των ημερεών: γαλοπούλα γεμιστή.
Ωστόσο, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι δεν πετυχαίνει πάντα η γέμιση ακριβώς όπως θα ήθελε να πετύχει καθώς είναι ένα απαιτητικό πιάτο.
Έτσι λοιπόν, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ετοίμασε τον απόλυτο οδηγό για να έχετε το σωστό και παραδοσιακό αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Πώς θα φτιάξετε τη γέμιση γαλοπούλας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Υλικά
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Εντόσθια ψιλοκομμένα
- 2 φετ. μπέικον
- 300 gr μοσχαρίσιο κιμά (μία φορά περασμένος)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. κονιάκ
- 15 δαμάσκηνα (κομμένα στα δύο)
- 15 κάστανα βρασμένα (κομμένα στα δύο)
- 2 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ)
- 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Εκτέλεση
- Αλείφουμε ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 6–7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
- Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια, τα πλένουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον κιμά, το μπέικον και τα ψιλοκομμένα εντόσθια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 6–7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4–5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Σβήνουμε το μείγμα με το κονιάκ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να γλασάρει το μείγμα, ανακατεύοντας απαλά.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, τα κάστανα, τα κομμένα καρέ ψωμιού, τα μήλα, τα καρύδια, τα κουκουνάρια, το ξύσμα πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο πριν το χρησιμοποιήσουμε για γέμιση στη γαλοπούλα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΣΥΝΤΑΓΗ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ