Τα Αλφαχόρες από την Αργεντινή ψηφίστηκαν ως το καλύτερο γλυκό παγκοσμίως σύμφωνα με τα “Taste Atlas”.
Τα γλυκά μπισκοτένια «σάντουιτς» είναι από καλαμποκάλευρο με γέμιση από καραμέλα γάλακτος, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη ή τριμμένη καρύδα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να πετύχουμε το τέλειο alfajor, πρέπει η μπισκοτένια βάση να ροδίσει στο κάτω μέρος, ενώ το πάνω μέρος δεν πρέπει να ροδίσει πουθενά.
Yλικά
(για 10 alfajores)
-320 gr καλαμποκάλευρο
-180 gr αλεύρι ζαχαροπλαστικής
-200 gr ζάχαρη άχνη
-150 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κουταλάκι χημική μαγιά
-2 κρόκους
-1 ασπράδι
-Το ξύσμα ενός λεμονιού
-1/2 κουταλάκι μπράντι ή κονιάκ
Για την γέμιση:
300 gr καραμέλα γάλακτος
Τριμμένη καρύδα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Eκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε πρώτα όλα τα στερεά υλικά για να έχουν αέρινη υφή. Στη συνέχεια, χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και το ασπράδι, χτυπάμε και προσθέτουμε το μπράντι, το ξύσμα και τα στέρεα υλικά. Η ζύμη δεν θα θέλουμε να κολλάει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγα λεπτά.
- Απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη, σε πάχος 4 χιλιοστών και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 6 ή 7 εκατοστών.
- Βάζουμε τα στρογγυλά κομμάτια ζύμης σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο, πριν τα ψήσουμε, για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC. Καθώς η ζύμη δεν πρέπει να ροδίσει, μπορούμε να ψήσουμε στους 160ºC για 15 λεπτά ή σε υψηλότερη θερμοκρασία (170ºC) αλλά για λιγότερο χρόνο, για 8 ή 10 λεπτά. Μετά το ψήσιμο, την αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε καραμέλα γάλακτος πάνω στη μπισκοτένια βάση, επαρκή ποσότητα ώστε όταν μπει το άλλο κομμάτι από πάνω και πιέσουμε, να μένει μια παχιά γέμιση. Πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα και ζάχαρη άχνη.
- Μετά την παρασκευή, τα αλφαχόρες μπορούν να διατηρηθούν τέλεια για 3 μέρες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ALFAJORES, ATLAS, ΓΛΥΚΟ, ΣΥΝΤΑΓΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ