Μόλις πέντε ημέρες προτού συμπληρώσει δεκαέξι χρόνια στον Μητροπολιτικό Θρόνο της αρχιερατικής περιφέρειας Πάφου, ο Γεώργιος αναλαμβάνει τα ηνία της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία ανάμεσα στους Συνοδικούς αδελφούς του που συνεδρίασαν για να εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου. 

Μετά από τριαντα οκτώ συνολικά χρόνια στην υπηρεσία της κυπριακής Εκκλησίας, ο μέχρι πριν από λίγο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου,  ενεδύθει την Μίτρα και παρέλαβε την Ποιμαντορική Ράβδο, σηματοδοτόντας ένα νέο κεφάλαιο στην μακραίωνη ιστορία και παράδοση της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της μαρτυρικής Κύπρου. 

Η ζωή στην Αθηαίνου και οι σπουδές στην Αγγλία

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Παπαχρυσοστόμου γεννήθηκε στην ημικατεχόμενη Αθηαίνου της επαρχίας Λάρνακας στις 25 Μαΐου 1949. Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνασίο. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιον Αθηνών (1968-1972) καθώς επίσης και θεολογία (1976-1980). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία στους πιο πάνω τομείς.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε διάκονος από τον χωρεπισκόπο Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, με τα πιο πάνω καθήκοντά του εργάστηκε και ως καθηγητής της χημείας σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή.

Η κακοποίηση του από τον Αττίλα και η προσφυγή στην ΕΕ

Με αφορμή τη σύλληψη και κακοποίησή του από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης, το 1989, κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης διά της υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 απόφασής του καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Από την Επισκοπή Αρσινόης στην Μητρόπολη Πάφου

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη από την Ιερά Συνόδο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί από την εκλογική συνέλευση, που συνήλθε ειδικά για τον σκοπό αυτό, Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη ημέρα εγκαθιδρύθηκε στην έδρα του.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στους διαλόγους με τους Λουθηρανούς και τις Μεταρρυθμισμένες εκκλησίες. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Πότε γιορτάζει

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος άγει τα ονομαστήρια του στις 23  Απριλίου.

Πως θα υπογράφει

Ο Πρωθιεράρχης της κυπριακής Εκκλησίας θα αλλάξει από σήμερα την υπογραφή του, καθώς τα Αυτοκρατορικά Προνόμια που δόθηκαν στην Εκκλησία της Κύπρου από το Βυζάντιο επιτάσσουν να χρησιμοποιεί κόκκινο μελάνι και στο πρόθεμα του ονόματος του να σχηματίζει Σταυρό. Ως εκ τούτου ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα υπογράφει σε όλα τα έντυπα: +Ο Κύπρου Γεώργιος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ