Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών και η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ θα ταφεί στο νεκροταφείο των ανακτόρων Τατοΐου. Ο Κωνσταντίνος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και νοσηλευόταν στο ιδιωτικό Νοσοκομείο «Υγεία» στην Αθήνα.

Οι βασιλικές οικογένειες του κόσμου έχουν εκφράσει τη θλίψη τους για τον χαμό του, ο οποίος συνέβη λόγω πολυαοργανικής ανεπάρκειας, στις 10 Ιανουαρίου.

Με μια ασπρόμαυρη εικόνα στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, η βασιλική οικογένεια της Δανίας ανέφερε: «Με μεγάλη λύπη η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα και η βασιλική οικογένεια έλαβαν ειδοποίηση ότι η Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ της Ελλάδας πέθανε το βράδυ της Τρίτης... Οι σκέψεις της βασιλικής οικογένειας αυτή τη στιγμή είναι προς την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Άννα-Μαρία και ολόκληρη την ελληνική οικογένεια».

Αφιέρωμα απέτισε επίσης η βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας με μια επίσημη δήλωση, η οποία έγραφε: «Η Βασιλική Οικογένεια της Ρουμανίας έμαθε με μεγάλη αγωνία τον θάνατο του Αυτού Μεγαλειότητου βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β’. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν σε όλη του τη ζωή κοντά στη βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας, στη βασιλομήτωρ Ελένη, την αδελφή του πατέρα του, καθώς και στον βασιλιά Μιχαήλ και τη βασίλισσα Άννα. Η Μαργαρίτα, καθώς και οι πριγκίπισσες Ελένη, Ιρίνα, Σόφη και η Μαρί, γνωρίζουν τον θείο τους από την παιδική τους ηλικία. Για περισσότερες από επτά δεκαετίες, οι δύο οικογένειες συναντιόντουσαν πάντα στην Ελλάδα, και μετά στην Ελβετία, στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκδηλώσεις».

«Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ο νονός της Αυτής Μεγαλειότητας Μαργαρίτας. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως όλη η οικογένειά του, ήταν πάντα πιστά παρόντες σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις. Ο Θεός να τον αναπαύσει εν ειρήνη!».

Ο διάδοχος της Σερβίας Αλέξανδρος, έγραψε: «Με μεγάλη λύπη, η πριγκίπισσα Καταρίνα και εγώ λάβαμε την είδηση ότι έφυγε ο αγαπητός μας ξάδερφος, νονός και φίλος, NJ. V. βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Βασιλική Οικογένεια της Σερβίας συμμερίζεται τη θλίψη και τον πόνο για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας και στέλνει προσευχές στον Κύριο να θυμηθεί τον αείμνηστο Βασιλιά στο έλεός του. Θα τον θυμόμαστε με μεγάλη αγάπη και σεβασμό».

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ανέβηκε στον θρόνο το 1964 μετά το θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Παύλου. Ωστόσο, θα κυβερνούσε για λιγότερο από μια δεκαετία μετά την κατάργηση της μοναρχίας, καθώς διεξήχθησαν δύο δημοψηφίσματα μετά την κατάργηση, ένα αμφισβητούμενο το 1973 και ένα δεύτερο το 1974.

Ο Κωνσταντίνος έζησε για πολλά χρόνια στο Hampstead Garden Suburb του Λονδίνου, προτού τελικά επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010.

βασιλιάς κωνσταντίνος

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ