Ως Νικηφόρος, ο Γιώργος Αμούτζας έχει ήδη βιώσει δραματικές στιγμές και αναμένεται να ζήσει περισσότερες. Ο ίδιος, ένας από τους πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της γενιάς του, μας μιλά για όσα τραγικά έρχονται στο «Σασμό» και μας αποκαλύπτει ότι και η Βασιλική θα πεθάνει με σκληρό τρόπο.

Από τη Μαρία Ανδρέου

Πώς μπήκε ο «Σασμός» στη ζωή σου;

Πραγματικά όλα έγιναν πολύ γρήγορα και στις αρχές δεν μπόρεσανα καταλάβω στα αλήθεια πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος του Νικηφόρου. Ήμουν στα γυρίσματα της σειράς του Μανούσου Μανουσάκη «Βαρδιάνος στα σπόρκα», που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και με κάλεσε η casting director Μιράντα Ρωσταντή για να διαβάσω ένα απόσπασμα. Ήταν ένας ερωτικός διάλογος με μια κοπέλα. Η
ηθοποιός που υποδύεται την Τζένη στη σειρά, η Σάντυ Χατζηιωάννου, είχε προεπιλεγεί και έψαχναν τον παρτενέρ της, αυτόν που θα έπαιζε τον Νικηφόρο. Το ότι υπήρχε χημεία ανάμεσα σε μένα και τη Σάντυ και ταιριάζαμε μού έδωσε προβάδισμα. Δεν δέσαμε μόνο φυσιογνωμικά, αλλά και ως ηθοποιοί. Μετά τις κοινές οντισιόν, επικοινώνησαν μαζί μου τηλεφωνικά και με ενημέρωσαν ότι είχα πάρει το ρόλο και καθώς ξεκινούσαν γυρίσματα με περίμεναν να υπογράψω! Ήμουν ο τελευταίος ηθοποιός που ολοκλήρωσε το καστ, όλοι οι άλλοι ρόλοι είχαν βρεθεί ήδη. Θυμάμαι στα πρώτα γυρίσματα μου έλεγαν οι άλλοι «α, εσύ θα κάνεις τον Νικηφόρο, συγχαρητήρια, σπουδαίος ρόλος» και εγώ δεν ήξερα τι θα βρει τον ήρωά μου στο μέλλον. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο πήρα το βιβλίο, ξεκίνησα να το διαβάζω και μόλις κατάλαβα ποιος είναι ο Νικηφόρος, με έφαγε το άγχος! Τότε συνειδητοποίησα πόσο τυχερός ήμουν, πόσο σημαντικός ρόλος είναι αυτός, τι σπουδαία ευκαιρία έχω, τι μεγάλο στοίχημα θα είναι αυτό για μένα τη φετινή σεζόν. Ο Νικηφόρος θα ζήσει ως άνθρωπος τρομακτικά πράγματα.

Πώς χτίζεις το ρόλο σου;

Διαβάζω καθημερινά, τόσο στο γύρισμα όσο και μετά, στο σπίτι μου. Αυτή είναι η καθημερινότητα μου, γύρισμα και σπίτι. Ο Νικηφόρος είναι ένα τραγικό πρόσωπο και πρέπει όλα αυτά που ζει να τα αντιμετωπίσω. Αυτό το παιδί ζει μέσα μου. Δεν είναι απλά ένας ήρωας που τον ξεχνώ όταν επιστρέφω σπίτι, κουβαλώ τη μοίρα του και σκέφτομαι πώς θα αντέξει, πώς θα τα καταφέρει όταν χάσει και τη μάνα του… Δεν ξέρω πότε, αλλά η Βασιλική θα φύγει και αυτή με σκληρό τρόπο. Τον Νικηφόρο λοιπόν τον προσεγγίζω με ευαισθησία, θέλω να τον αισθανθώ. Και επιστρέφω πολύ συχνά σε όσα έμαθα στην Δραματική Σχολή Ίασμος για τη βιωματική υποκριτική στη Μέθοδο Στανισλάφσκι. Έτσι, όταν παίρνω μια νέα πληροφορία για αυτόν, ανατρέχω σε μια δική μου αντίστοιχη συναισθηματικά εμπειρία. Στη σκηνή με τον πατέρα του, τον Στεφανή, τον οποίο βρίσκει ο ίδιος δολοφονημένο, ανέσυρα μια δική μου απώλεια. Έχω χάσει τον αδελφικό μου φίλο σε τροχαίο, έφυγε από τη ζωή μπροστά στα μάτια μου. Η απώλεια είναι πάντα μέσα μου, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε, βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα και αντιδρούμε διαφορετικά στην πληγή που μας άφησε το τραύμα. Έτσι, στο γύρισμα της σκηνής με το δολοφονημένο πατέρα μου άντλησα συναισθήματα από μια δεξαμενή προσωπικής απώλειας. Ο Τάσος Νούσιας, ένας άνθρωπος με απίστευτη αγάπη και φροντίδα για τους νέους ηθοποιούς, με βοήθησε πάρα πολύ. Τον είχα ως coach στη σκηνή που κείτονταν αιμόφυρτος και νεκρός.

Το ίδιο σε βοηθάει και ο Δημήτρης Λάλος;

Η αλήθεια είναι πως έχεις σπουδαίους δασκάλους…Αν τον Μαθιό τον έπαιζε κάποιος άλλος ηθοποιός, δεν θα ήταν το ίδιο. Επειδή η σχέση του Νικηφόρου και του Μαθιού είναι ιδιαίτερη, κερδίσαμε ο ένας το σεβασμό του άλλου. Έχουμε γίνει φίλοι, έχουμε έρθει πολύ κοντά και ως άνθρωποι έξω από τη σειρά. Στο τροχαίο που έχει ο Νικηφόρος, θα δείτε μια ωραία σκηνή με τον Μαθιό. Παρ’ όλα αυτά, δεν ξέρω αν ο Μαθιός είναι καλό πρότυπο για τον Νικηφόρο. Τον πάει να ρίξουν με τα πιστόλια σε κυνήγι, του δίνει αυτοκίνητο χωρίς δίπλωμα, του μιλάει για τα γλέντια και τις ρακές… Ο Μαθιός είναι άγριος, ενώ ο Νικηφόρος είναι ένα ευγενικό παιδί, επιδιώκει τη συντροφικότηταμε την Τζένη, γι’ αυτό και δεν θα χωρίσουν ποτέ αυτά τα παιδιά. Επιδιώκει να είναι δίπλα της, να τη στηρίζει, επενδύει σε αυτήν τησχέση που σταδιακά από φιλία εξελίσσεται σε έρωτα.

Τι είναι αυτό που δένει τον Νικηφόρο με τον Μανόλη;

Αυτή η σχέση είναι ένας ύμνος στην παιδική φιλία. Είναι φίλοι από μικροί, τους ενώνει μια ανιδιοτελής αγάπη. Αγαπούν τον τόπο τους, την Κρήτη, κι έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να καλλιεργήσουν τη γη, να δημιουργήσουν. Ο Μανόλης κουβαλά μεγάλο φορτίο, θέλει να μιλήσει στο φίλο του, αλλά βλέπει τον Μαθιό με τη Βασιλική πολύ κοντά και πάλι δεν λέει τίποτα…

Ο Νικηφόρος θα αλλάξει στην πορεία;

Από τη στιγμή που θα δολοφονηθεί και η μάνα του και θα μείνει εντελώς ορφανός, θα δείτε την κρητική πλευρά του. Ο «Σασμός» βασίζεται σε ένα βιβλίο και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη σκαλέτα του, υπηρετούμε το βασικό κορμό του. Δεν μπορούμε να μη ζήσουμε όλα τα θανατικά που περιγράφει το βιβλίο, τους σκοτωμούς. Ο Νικηφόρος είναι ένας τραγικός ήρωας και θα σας το ξαναπώ. Ο φίλος του ξέρει ότι ο Μαθιός σκότωσε τον Στεφανή, αλλά δεν το αποκαλύπτει. Ο Μαθιός τού σκότωσε τον πατέρα και φυσικά δεν του το λέει. Δεν ξέρει την αλήθεια αυτό το παιδί. Όλοι του παρουσιάζονται με ένα άλλο, δεύτερο πρόσωπο. Υπάρχει τρομερή αγωνία. Σκεφτείτε μόνο τον κολλητό του Νικηφόρου να έχει δει το δολοφόνο και να φοβάται να μιλήσει για να μη χαθούν όλοι τους. Ο Μανόλης δεν έχει πια φωνή. Ο Νικηφόρος έχει αγαπηθεί πλέον από το τηλεοπτικό κοινό και δέχομαι πολλή αγάπη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί ο Νικηφόρος τα ζει όλα αυτά ενώ δεν έχει φταίξει σε τίποτα, δεν έχει κάνει κακό σε κανέναν. Εύχομαι αυτό το παλικάρι να δικαιωθεί και να ηρεμήσει στο τέλος.

Από πού κατάγεσαι;

Από τη Ροδόπη Θράκης, από τη Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε και εμείς στα μέρη μας τον ίδιο φυσικό πλούτο όπως η Κρήτη. Παρόλο που μεγάλωσα στην Αθήνα, επιδιώκω να πηγαίνω στα χωριά της Θράκης. Την Κρήτη την έχω γυρίσει σε διακοπές, είναι ένας διαφορετικός τόπος από όλους τους άλλους και ως νησί. Η άγνωστη και άγρια ομορφιά της με συναρπάζει. Στα αρνητικά της ιστορίας της ανήκουν οι βεντέτες. Πρόκειται για έναν αέναο κύκλο αίματος, όπου η βία φέρνει βία. Μας έλεγαν ότι για να γίνειένας σασμός παίρνει χρόνια και έχει πολύ σκληρούς όρους, όπως γάμους ή κουμπαριές μεταξύ των οικογενειών που έχουν αλληλοσκοτωθεί.

Η σειρά σας έχει μεγάλη αποδοχή…

Γι’ αυτό ακούγεται ότι θα πάει και για δεύτερη τηλεοπτική σεζόν. Έτσι, κανείς δεν ξέρει πώς θα μας οδηγήσει ο σκηνοθέτης, πέρα από το βασικό κορμό του βιβλίου. Αυτή η σειρά κάνει πολλά όνειρά μου πραγματικότητα. Από παιδί ήξερα ότι θα ασχοληθώ μετο θέατρο, μιας που και ο πατέρας μου είναι ηθοποιός. Αν και προσπάθησε να με εμποδίσει, γιατί είχε τους προβληματισμούς του, εγώ είχα πάρει την απόφασή μου. Κι αυτός το κατάλαβε νωρίς ότι είναι η εσωτερική μου ανάγκη να εκφράζομαι και έκανε πίσω. Νονός μου άλλωστε ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Ο πατέρας μου είναι ο πιο σκληρός κριτής μου όταν βλέπουμε μαζί τα επεισόδια του «Σασμού»· ζόρικος, αλλά πάντα στο πλευρό μου. Του λέω «εσύ είσαι πολύ δύσκολος τηλεθεατής».

ΠΗΓΗ: 7ΜΕΡΕΣTV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ