Στο Οδοντιατρικό Κέντρο Αθηνών, εφαρμόζουμε καινοτόμες τεχνολογίες σε συνδυασμό με ασφαλή και πιστοποιημένα οδοντικά εμφυτεύματα των εταιρειών Mis και Strauman. Άρθρο και οδηγίες από την Χειρ. Οδοντίατρο και Επιστημονικά Υπεύθυνη της κλινικής Οδοντιατρικό Κέντρο Αθηνών κα Αγγελική Δαλακούρα.

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;


Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν εξαρτήματα τα οποία τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου με σκοπό την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων ελλειπόντων δοντιών. Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητά υποκατάστατα των ριζών και έχουν πλήρη λειτουργικότητα όπως τα φυσικά δόντια. Με τα εμφυτεύματα επαναφέρουμε στο στόμα μας την αίσθηση που είχαμε πριν χάσουμε τα δόντια μας, αποκτούμε ξανά ορθή άρθρωση κατά την ομιλία, τέλεια αισθητική εμφάνιση, ενώ παράλληλα αποτελούν εγγυημένα τη μακροβιότερη και πιο αξιόπιστη λύση.

Τι συμβαίνει αν χάσω ένα δόντι;

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απώλεια των δοντιών είναι ο περιορισμός της ικανότητας μάσησης, η μετακίνηση των γειτονικών δοντιών, ο πόνος αλλά και πολλά αισθητικά προβλήματα. Άμεσο επακόλουθο της απώλειας των δοντιών είναι η απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ατροφία των γνάθων και τις αισθητικές αλλαγές στο πρόσωπο.

Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων.

Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι για να επιλέξετε τη διαδικασία εμφύτευσης δοντιών:

 • Έχουν την αίσθηση και την εμφάνιση των φυσικών δοντιών.
 • Αντικαθιστούν τα χαμένα δόντια σε νωδές περιοχές.
 • Δεν χρειάζεται να τροχίσουμε τα παρακείμενα δόντια για την τοποθέτηση προσθετικών εργασιών (γεφυρών).
 • Δεν έχουμε σε βάθος χρόνου συρρίκνωση της οστικής μάζας των γνάθων.
 • Αισθανόμαστε απόλυτα σταθερές τις προσθετικές εργασίες στο στόμα μας.
 • Αποκτούμε τέλεια μασητική ικανότητα.
 • Αποκτούμε τέλεια άρθρωση κατά την ομιλία.
 • Έχουμε αυξημένη αυτοπεποίθηση.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση;

Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων την ευθύνη ως προς τη συντήρησή τους την φέρει ο ασθενής. Απαραίτητη είναι η καλή στοματική υγιεινή, αφού το εμφύτευμα απειλείται από την οδοντική πλάκα. Το καλό βούρτσισμα ύστερα από κάθε γεύμα, η εφαρμογή οδοντικού νήματος και οι τακτικές επισκέψεις (κάθε εξάμηνο) στον οδοντίατρο για επιμελή καθαρισμό των δοντιών, μας εξασφαλίζουν να τα διατηρήσουμε για όλη μας τη ζωή.

Μάθετε πώς μπορείτε να προχωρήσετε σε θεραπεία.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται σε ασθενείς που έχουν καλή οστική μάζα. Επειδή όμως η οστική μάζα κάθε ατόμου μετά από απώλεια δοντιών μπορεί να αλλοιωθεί, απαραίτητη είναι η λήψη υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT) προκειμένου να βρεθεί το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό σχέδιο. Το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων αγγίζει το 98%.

 • Προεγχειρητικός και μετεγχειρητικός έλεγχος τοποθέτησης εμφυτευμάτων.
 • Εντοπισμός θέσης έγκλειστων / ημιέγκλειστων δοντιών, καθώς και η σχέση τους με γειτονικά ανατομικά μόρια.
 • Έλεγχο καταγμάτων δοντιών και γνάθων.
 • Έλεγχο αλλοιώσεων των γνάθων.
 • Ειδικές περιοδοντολογικές, ενδοδοντικές καταστάσεις.

Προγραμματίστε διαγνωστικό ραντεβού στα τηλέφωνα 210 6813330 & 210 6813350

Πόσα εμφυτεύματα θα χρειαστώ;

Κάθε σχέδιο θεραπείας είναι μοναδικό. Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που έχει χαθεί. Τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο είναι δυνατόν να αντικατασταθούν όλα τα δόντια με μια ολική σταθερή οδοντοστοιχία που θα στηρίζεται σε 6 εμφυτεύματα για κάθε γνάθο.

Χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται σε στάδια με τοπική αναισθησία, όπως και σε άλλες οδοντιατρικές πράξεις. Η συνηθισμένη διαδικασία εμφύτευσης περιλαμβάνει:

1ο Στάδιο.

 • Εξαγωγή των χαλασμένων / κατεστραμμένων δοντιών.
 • Οστική ανάπλαση εφόσον κριθεί απαραίτητη από τον χειρουργό.
 • Χειρουργική τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος.

2ο Στάδιο.

 • Αποκάλυψη εμφυτευμάτων.
 • Τοποθέτηση abutment στο εμφύτευμα στο οποίο θα στηριχθεί η προσθετική.

3ο Στάδιο.

 • Εργαστηριακή κατασκευή και τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας (τεχνητό δόντι) από ζιρκόνιο ή πορσελάνη.

Για την ολοκλήρωση της θεραπείας συνήθως απαιτούνται τρεις με τέσσερις μήνες. Σημαντικό ρόλο σε όλη την διαδικασία έχει η συνεργασία του ασθενούς και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος των επισκέψεων.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων;

Η εξέλιξη των υλικών και της τεχνολογίας των εμφυτευμάτων καθώς και οι νέες προηγμένες τεχνικές εμφύτευσης έχουν επιτρέψει σε πολλούς εξειδικευμένους εμφυτευματολόγους να εμφανίζουν ποσοστά επιτυχίας άνω του 98% των επεμβάσεων. Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας συνδέονται με τον λεπτομερή σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης, αλλά και της προσθετικής αποκατάστασης.

Η δρ. Αγγελική Δαλακούρα είναι Χειρουργός Οδοντίατρος DDS και επιστημονικά υπεύθυνη της κλινικής Οδοντιατρικό Κέντρο Αθηνών. Κάτοχος του μετεκπαιδευτικού προγράμματος της Διαγνωστικής και Ακτινολογίας Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την ακτινοδιάγνωση, ακτινοπροστασία και ακτινοτεχνική. Δημιούργησε στο Μαρούσι την πιο εξειδικευμένη κλινική αντιμετώπισης Οδοντιατρικών και Αισθητικών προβλημάτων και μας αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://odontiatrikoathinon.gr.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ