Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι σήμερα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από το δυστύχημα στα Τέμπη είναι 57, και αγνοούμενοι στην αστυνομία έχουν δηλωθεί 56 επιβάτες.

Η εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας μάς έχει βυθίσει όλους στη θλίψη. Πλήθος κόσμου εκφράζει δημόσια την αγανάκτησή του για την αφέλεια που στοίχισε τη ζωή σε συνανθρώπους μας, με τις οικογένειές τους να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως δεν θα δούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ξανά, τόσο άδικα.

Οι μαρτυρίες των διασωθέντων σοκάρουν, οι περιγραφές τους ραγίζουν καρδιές, τα λόγια τους συγκλονίζουν. Ο Αρκάς είχε δημιουργήσει ένα σκίτσο για το δραματικό γεγονός που εκτυλίχθηκε στα τέμπη και είχε τονίσει -όπως πολλοί-, ότι ο Μάρτιος δεν μπήκε καθόλου καλά! Τώρα επέστρεψε, και μοιράστηκε δύο ακόμα σκίτσα. Στο ένα αποτυπώνεται ένας άγγελος, ενώ στο άλλο σχηματίζει τη λέξη γιατί;» με τα βαγόνια των τρένων του μοιραίου δυστυχήματος.

Όλοι μας παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις καθώς κορυφώνεται το δράμα για πολλές οικογένειες που οι δικοί τους επέβαιναν στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Σοφία Πατραμάνη, έχουν αρχίσει και παίρνουν εξιτήριο αρκετοί τραυματίες. Στα νοσοκομεία της Λάρισας έχουν παραμείνει 29 ασθενείς, 14 στο Πανεπιστημιακό και 15 στο Γενικό Νοσοκομείο ενώ στο ΑΧΕΠΑ 6 ασθενείς.

Στους 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Όσον αφορά τους τραυματίες, 48 παραμένουν για νοσηλεία και 6 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη και με διάγγελμά του τοποθετήθηκε δημόσια απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό.

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες».

«Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος. Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός. Σας το υπόσχομαι», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ