Τουλίπες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τριαντάφυλλα από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη, πήραν οι γυναίκες-μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος με ατζέντα, η οποία συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Σε γραπτή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι “η 8η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής για τους αγώνες των γυναικών για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, τις ιστορικές κατακτήσεις τους, και την προσφορά του γυναικείου κινήματος στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου μας.”

Είναι ημέρα τιμής και περισυλλογής για τις θυσίες και τις μάχες που έδωσαν οι γυναίκες ανά το παγκόσμιο, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα στα αυτονόητα, όπως, ανάμεσα σε άλλα, το δικαίωμα  του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και της εργασίας επί ίσοις όροις.

Εκ μέρους της Πολιτείας διαβεβαιώνω ότι τα θέματα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της διακυβέρνησης μου. Με πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, το πρόγραμμα διακυβέρνησης  περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις, μεταξύ άλλων, για την  πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τη σύζευξη της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, τη μείωση του χάσματος αμοιβών, την ίση μεταχείριση σε όλους του τομείς της ζωής.

Στόχος της διακυβέρνησης είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση των θεμάτων ισότητας των φύλων. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσω άμεσα και στη θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

 Η φετινή παγκόσμια ημέρα γυναικών είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και την τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της χαμηλής εκπροσώπησης των γυναικών στην καινοτομία και την τεχνολογία, με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, προχωρούμε σε θεσμοθέτηση 10 υποτροφιών σε γυναίκες της Κύπρου.

Η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου αναφέρει πως “σήμερα, 8η του Μάρτη, τιμάμε τους αγώνες των γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.”

Παρόλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και παρά τα σημαντικά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, ακόμη δεν έχουμε πετύχει την πλήρη και ουσιαστική ισότητα. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών παραμένει μία υπενθύμιση ότι δεν χωράει εφησυχασμός.

Η ισότητα γυναικών και ανδρών δεν είναι ζήτημα πολιτικής ορθότητας και σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Είναι ένας διαχρονικός αγώνας και μια πορεία διεκδίκησης σε όλα τα επίπεδα όπου υπάρχουν ανισότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι για όλα αυτά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, πολλές γυναίκες έχουν δώσει ακόμη και τη ζωή τους.

Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά και κατοχυρωμένα. Μέσα από συγκεκριμένες και στοχοθετημένες οριζόντιες δράσεις θα συνεχίσουμε την προώθηση για την εμπέδωση της αρχής της ισότητας των φύλων. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν επιλογές, μακριά από στερεότυπα και άλλα εμπόδια, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους.

Η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα των γυναικών. Κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί πρόβλημα που διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία, είναι έλλειμμα δημοκρατίας και προόδου. Γι’ αυτό και ο αγώνας για την ισότητα είναι κοινός και αποτελεί βασικό στοιχείο για μια εύρωστη οικονομία, μια υγιή κοινωνία και ένα δημοκρατικό περιβάλλον“.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ