Η ζωή της Μαρίας Κάλλας ήταν εξίσου δραματική με αυτές των τραγικών ηρωίδων που ενσάρκωσε στη σκηνή όπως επιβεβαιώνουν και οι αδημοσίευτες μέχρι σήμερα εκ βαθέων επιστολές της που συμπεριλαμβάνονται σε μια νέα βιογραφία της λυρικής τραγουδίστριας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η βιογράφος Lyndsy Spence αποδελτίωσε μια σειρά γραμμάτων της ντίβας της όπερας που δεν είχαν έρθει στο φως μέχρι σήμερα και ρίχνουν φως στη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον πρώτο της σύζυγο, αλλά και τους γονείς της.

 

Κάλλας
Η νέα βιογραφία της Κάλλας «Cast A Diva: The Hidden Life of Maria Callas», κυκλοφορεί την 1η Ιουνίου.

 

 

Τα όσα αποκαλύπτουν συμπεριλαμβάνονται στη βιογραφία της Spence «Cast A Diva: The Hidden Life of Maria Callas», που εκδίδεται από τον οίκο The History Press την 1η Ιουνίου.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @vergnanostyle

 

Φυσικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σχέση της ντίβας με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Οι επιστολές της Κάλλας που απέκτησε η Spence, με παραλήπτη τη γραμματέα της τραγουδίστριας αποκαλύπτουν ότι ο Έλληνας Κροίσος απειλούσε την ντίβα με σωματική βία.

Η Spence  περιγράφει πως κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον Ωνάση πέρασε αρκετές δοκιμασίες: «Υπάρχουν επίσης ανησυχητικές πληροφορίες από το ημερολόγιο ενός στενού φίλου της ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η Ωνάση της έδινε ναρκωτικά, κυρίως για σεξουαλικούς σκοπούς. Σήμερα μια τέτοια τακτική θα χαρακτηριζόταν ως date rape».

Όλοι όσοι είχαν ζήσει το ζευγάρι ωστόσο γνώριζαν τα βαθιά αισθήματα της ντίβας για τον εφοπλιστή. Λάτρευε να αποδύεται την σταρ της όπερας και να μεταμορφώνεται σε τυπική Ελληνίδα σύζυγο δίπλα του. Οι δυο τους είχαν επίσης έντονη ερωτική χημεία. Αν και τα αισθήματα του Ωνάση για την Κάλλας έχουν αμφισβητηθεί, η έλξη που αισθανόταν για εκείνη είναι καταγεγραμμένη: Ακόμη και μετά το γάμο του με την Τζάκι Κένεντι δεν έπαψε ποτέ να επισκέπτεται την Κάλλας στο διαμέρισμα που της είχε αγοράσει στο Παρίσι.

Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή το 1975 η Κάλλας ήταν απαρηγόρητη. «Όλα τελείωσαν τώρα» λέγεται ότι είχε πει σε φίλη της. Η ίδια ακολούθησε τον Ωνάση δύο χρόνια αργότερα.

 

Κάλλας
Κάλλας και Μενεγκίνι στη Βενετία το 1952. Ήμουν ανόητη που τον εμπιστεύτηκα» θα έγραφε η τραγουδίστρια.

 

Στις επιστολές που συμπεριλαμβάνονται στη νέα βιογραφία η Κάλλας έχει επίσης πολλά να πει και για τον πρώτο της σύζυγο, Μπατίστα Μενεγκίνι στο πλευρό του οποίου γνώρισε τη δόξα και καταξιώθηκε στο χώρο της όπερας.

Μετά τον χωρισμό τους έγραψε: «Ο σύζυγός μου συνεχίζει να με ενοχλεί ενώ μου έχει κλέψει περισσότερα από τα μισά λεφτά μου γράφοντας τα πάντα στο όνομά του από τότε που παντρευτήκαμε… ήμουν ανόητη που τον εμπιστεύτηκα».

Τον περιγράφει ως «ρεμάλι» και τον κατηγορεί  ότι «το παίζει εκατομμυριούχος ενώ δεν έχει δεκάρα».

Η Spence εξήγησε πως απέκτησε το πολύτιμο υλικό: «Μου δόθηκε πρόσβαση σε τρεις μεγάλες συλλογές που κληροδοτήθηκαν σε ιδιωτικά αρχεία το 2019 και, μέχρι τώρα, δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ. Μεταξύ αυτών ήταν και οι επιστολές της Κάλλας που αποκαλύπτουν τις βαθύτερες σκέψεις της. “

Σε άλλες επιστολές, η Κάλλας ισχυρίζεται ότι δεν της έγινε πρόταση να επιστρέψει στη σχολή Juilliard στη Νέα Υόρκη για να διδάξει, επειδή απέρριψε την ερωτική προσέγγιση του τότε επικεφαλής της σχολής Peter Mennin.

Έγραψε στον νονό της: «Ο Peter Mennin με ερωτεύτηκε. Καθώς όμως δεν ανταπέδωσα τα αισθήματα του τώρα είναι εναντίον μου. “

 

 

Είναι γνωστή η κακή σχέση που είχε η Κάλλας με την οικογένεια της. Η τραγουδίστρια ήταν πολύ θυμωμένη με την μητέρα της επειδή είχε πουλήσει ιστορίες για την ίδια στον Τύπο, αλλά είχε γράψει και ένα βιβλίο για τη διάσημη κόρη της και δεν δίσταζε να την εκβιάζει προκειμένου να της αποσπά χρήματα: «Αν μου είχε σταθεί σαν πραγματική μητέρα τόσα χρόνια πριν, θα την αγαπούσα».

 

 

Αλλά και ο πατέρας της δεν ήταν πολύ καλύτερος, σύμφωνα με την Spence: «Της είχε στείλει ένα γράμμα, ότι υποτίθεται νοσηλευόταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση σε ένα άθλιο νοσοκομείο προκειμένου να του στείλει χρήματα. Στην πραγματικότητα νοσηλευόταν για μια ελαφριά ασθένεια.»

Η Κάλλας αναφέρει σε μια επιστολή: «Έχω βαρεθεί τον εγωισμό και την αδιαφορία των γονιών μου απέναντί ​​μου… Δεν θέλω καμία σχέση μαζί τους. Ελπίζω να μην το μάθουν οι εφημερίδες. Τότε θα αναθεματίσω πραγματικά τη ώρα και τη στιγμή που είχα γονείς. “

Η Μαρία Κάλλας πέθανε στο Παρίσι στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, από καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 54 ετών.

 

 

Η Spence αναφέρει για τις τελευταίες μέρες της: «Εντόπισα τον νευρολόγο που την είχε κουράρει πριν από το θάνατό της. Η Κάλλας υπέφερε από μια νευρομυϊκή διαταραχή της οποίας τα συμπτώματα άρχισαν τη δεκαετία του 1950, αλλά η γιατροί δεν την πίστευαν και την έβγαζαν τρελή, όταν ζητούσε βοήθεια. Αυτό εξηγεί επίσης κα την πρόωρη απώλεια της φωνής της, ένα γεγονός που σταμάτησε την καριέρα της στο απόγειό της.”

«Ο θάνατος της Κάλλας είναι μια τρομακτική ιστορία.» λέει η συγγραφέας της νέας βιογραφίας.

«Μόνη στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, στηριζόταν αποκλειστικά στην αδελφή της, Τζάκι, με την οποία δεν είχαν καλές σχέσεις και στην φίλη της Βάσω Δεβετζή  που την προμήθευαν με τα ηρεμιστικά που αποζητούσε. Η ζωή της ήταν γεμάτη τραγωδία, αλλά ήθελα να της δώσω πίσω τη φωνή της. “

 

Photo: Getty Images/Ideal Image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ