Από τα ελληνικά, την ορθογραφία και την αριθμητική, θα μας έρθει τώρα και μάθημα AI. Αν κάτι τέτοιο αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας πριν χρόνια, τώρα καθίσταται αδήριτη ανάγκη για το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού θα πρέπει οι νέες γενιές να μάθουν να αξιοποιούν το εργαλείο ως σύμμαχο και να διδάσκεται στο κατάλληλο πλαίσιο, με το σωστό υπόβαθρο.
Τατιάνα Συνοδινού – Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
«Ενδεχομένως η εργασία να μην είναι ο κατάλληλος τρόπος αξιολόγησης και έτσι να πρέπει να δούμε πως υποκαθίσταται.»
Σάββας Χατζηχριστοφής – Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις/Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης
Advertisement
«Η τεχνητή νοημοσύνη ναι παίρνει την εργασία των παιδιών και την κάνει, μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το τι περιμένουμε από τα παιδιά μας αυτή την εποχή; Για παράδειγμα ρητορικοί αγώνες. Αντί να αφήνω τα παιδιά μου να κάνουν ανάγνωση σπίτι, να δω την δυνατότητα έκφρασής τους.»
Μάλιστα, οι ακαδημαϊκοί επισημαίνουν πως με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται η αλληλεπίδραση των μαθητών, επομένως διατηρείται ενεργή η σπίθα του ενδιαφέροντος για το μάθημα. Πριν γίνουν βέβαια αυτά, πρέπει και οι εκπαιδευτικοί να τύχουν της κατάλληλης εκπαίδευσης.
Σάββας Χατζηχριστοφής – Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις/Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης
«Για να δείξουμε αυτά τα στοιχεία στους εκπαιδευτικούς, βλέπουμε μια τεράστια μερίδα από εκπαιδευτικούς, περισσότεροι από 3 χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια που τους βοηθούν να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν αυτά τα συστήματα προτού ενταχθούν στην τάξη.»
Τατιάνα Συνοδινού – Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
«Και για εμάς στα πανεπιστήμια το μεγάλο στοίχημα είναι η εκπαίδευση των ακαδημαϊκών, διότι από εκεί θα ξεκινήσει η σωστή καθοδήγηση.»
Μακροπρόθεσμος στόχος, όπως λένε οι ακαδημαϊκοί, είναι η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μπορεί να λειτουργεί ως προσωπικός δάσκαλος για κάθε παιδί, κάτι που ορίζεται ως «προσαρμοστική μάθηση» και στην οποία το εργαλείο θα μπορεί να παρακολουθεί τις επιδόσεις του μαθητή και τις αδυναμίες του, ώστε να συμβάλει στον τρόπο μάθησης.
Δείτε το ρεπορτάζ της Κλειούς Βούρκου: