Ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην καριέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, μια ιστορία που απασχόλησε τον Τύπο για χρόνια και για καιρό είχε αφήσει ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τη δημόσια εικόνα της: Η «Υπόθεση του τσιγάρου» όπως την ανέφεραν οι εφημερίδες της εποχής.

Το περίφημο περιστατικό με τον Παντελή Παλιεράκη είχε συμβεί το Φεβρουάριο του 1972 στα γυρίσματα της ταινίας  «Η Αλίκη δικτάτωρ».

Λίγο αργότερα η συνεργασία της σταρ με την Finos Film θα  έφτανε στο τέλος της, μάλλον   επεισοδιακά  με την Βουγιουκλάκη να αρνείται να παρουσιαστεί στα γυρίσματα του «Αστερισμού της Παρθένου» και τον Φίνο να καταγγέλλει το συμβόλαιο τους.

 

 

Η καταδίκη της Αλίκης: Η περίφημη "Υπόθεση του Τσιγάρου"

Στο “Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο” ο Παντελής Παλιεράκης υποδυόταν τον σοφέρ της “Λίζας Παπασταύρου” 

«Οι σχέσεις μου με τον Φίνο είχαν αρχίσει να τρίζουν γιατί δεν πειθαρχούσα. Είχε ξεκινήσει και η τηλεόραση και τα πράγματα είχαν αρχίσει να γίνονται δύσκολα. “ θα διηγείτο η ηθοποιός στον Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη «Είχα κάνει συμβόλαια με ποσοστά 20 και 25 τοις εκατό τα οποία δεν πήρα. Τότε μου έκοψαν τον κυρ Σπύρο τον οδηγό και τη Μπούικ και άρχισε να βγάζει γλώσσα ο Παλιεράκης, ένας χωροφύλακας γενικών καθηκόντων που είχε ο Φίνος. Τον είχα μάλιστα ευεργετήσει. Του είχα αγοράσει και ψυγείο. Τον έβαλαν λοιπόν να μου κάνει τον άγριο. Εμένα. Κάτι ζήτησα, ίσως μία κόκα κόλα και μου είπε  «Δεν έχει, άντε πιο κει» και έγινε ένας καυγάς. Τον έβαλα δηλαδή στη θέση του όπως του έπρεπε. Τη μεθεπόμενη ο Δήμος Σακελαρίου με προειδοποίησε «Μου είπε πως θα σου κάνει μήνυση. Σήμερα που τον είδα είχε ένα σημάδι από τσιγάρο στο πρόσωπο και είπε ότι τον έκαψες εσύ…».

Σύμφωνα με την εκδοχή του Παλιεράκη, η Αλίκη κατέφθασε εκνευρισμένη στο γύρισμα εκείνη την ημέρα, έχοντας μάθει πως ο Παλιεράκης είχε πληροφορήσει τον Φίνο για τις συνεχείς της καθυστερήσεις. Με το που βγήκε από το αυτοκίνητο της, πήγε κατ’ ευθείαν στον Παλιεράκη και τον έκαψε στο πρόσωπο με το τσιγάρο της. «Μα πως μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο;» θα αντέκρουε η Αλίκη «Σε ένα χειροδύναμο πρώην χωροφύλακα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Οι άλλοι δεν θα με έβλεπαν; Ζητούσε χρήματα και εγώ δεν δεχόμουν. Ήξερα ότι από πίσω κρυβόταν όλη η μαφία που υπήρχε τότε στα στούντιο. Το γεγονός ήταν εν γνώσει του Φίνου που είχε επηρεασθεί…»

Ο φροντιστής πράγματι έκανε μήνυση στην Αλίκη έχοντας μάρτυρες μέλη του συνεργείου. Όταν της είπαν να ζητήσει συγγνώμη από τον Παλιεράκη για να λήξει το θέμα εκεί, εκείνη είπε έξαλλη «Να έρθει αυτός εδώ να μου ζητήσει συγγνώμη γονατιστός». Για να αποσύρει τη μήνυση ο Παλιεράκης, ζήτησε μέσω του δικηγόρου του το ποσό των 150 χιλιάδων δραχμών. «Πήγε ο δικηγόρος ένα βράδυ στο θέατρο «Αλίκη» για να τους συναντήσει από κοντά και για να πάρει τα χρήματα. Τον είχαν «ψήσει» ότι θα του δώσουν 150 χιλιάδες για μένα και 50 για εκείνον.» διηγήθηκε ο φροντιστής στον Αλκίνοο Μπουνιά «Μόλις ήταν έτοιμος να πάρει τις επιταγές, παρουσιάστηκαν δύο αστυνομικοί και τον συνέλαβαν με το αιτιολογικό του εκβιασμού. Είχαν σκηνοθετήσει έτσι τη δουλειά για να βγούνε κι από πάνω. Ποιος εκβιασμός όμως; Αυτοί ήθελαν από μόνοι τους να δώσουν τα χρήματα».

Για να υπερασπιστούν την Αλίκη στο δικαστήριο ήρθαν μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Γεώργιος Ρούσσος και ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Στο πρώτο δικαστήριο ωστόσο η Βουγιουκλάκη καταδικάσθηκε σε πέντε μήνες εφέσιμη ποινή.

 

Η καταδίκη της Αλίκης: Η περίφημη "Υπόθεση του Τσιγάρου"

Στο δικαστήριο

 

«Στο εφετείο» διηγήθηκε ο Παλιεράκης στον Αλκίνοο Μπουνιά «για να τελειώνει αυτή η ιστορία τους ζήτησα μόνο να πληρώσουν τα έξοδα του δικηγόρου μου. Τα λεφτά αυτά τα πλήρωσε τελικά ο κύριος Φίνος…»

Το δικαστήριο απήλλαξε τελικά την ηθοποιό από τις κατηγορίες.

«Δεν έχω να πω τίποτα. Μόνο ότι χαίρομαι πάρα πολύ που η υπόθεση αυτή που τόσο με ταλαιπώρησε, έληξε τόσο καλά για μένα» δήλωσε η Αλίκη στις κάμερες που είχαν συγκεντρωθεί στο εφετείο για να καλύψουν την πολύκροτη υπόθεση

 

.

Μερικά χρόνια αργότερα θα συναντιόντουσαν ξανά: «Τυχαία στο κέντρο Ζυγός, ήμουν εγώ με την παρέα μου και αυτή με τη δική της.» διηγήθηκε ο Παλιεράκης «Μόλις με είδε πήρε ένα τσιγάρο και ήρθε καταπάνω μου. Μην έρθεις, της λέω, γιατί αυτή τη φορά θα στο σβήσω εγώ στο πρόσωπο σου. «Άντε βρε σαχλαμάρα» μου είπε και με αγκάλιασε…»

Η Αλίκη μπορεί να συγχωρούσε, δεν ξεχνούσε όμως: «Τώρα λέει «Με έκαψε η Αλίκη» είχε πει στον Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη για τον Παλιεράκη. «Αλλά δεν έχει άλλο τρόπο να γίνει γνωστός. Ήταν ένας ασήμαντος κλητήρας. Αυτά είναι τα λεγόμενα παράσιτα..»

 

Μιχάλης Αργυρόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ