“Έσβησε” της δικαιοσύνης ο ήλιος…

Ο σπουδαιότερος μουσικοσυνθέτης της σύγχρονης ιστορίας, Μίκης Θεοδωράκης “έφυγε” σε ηλικία 96 ετών. Αποτέλεσε έναν σπουδαίο συνθέτη, πολιτικό, συγγραφέα· καθώς και μια από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας.

Ο Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Η αγάπη του για τη μουσική ήταν έκδηλη από την παιδική του ηλικία, γράφοντας τις πρώτες του συνθέσεις ενώ σε ηλικία 17 ετών εξέδωσε και τα πρώτα του ποιήματα, με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το “Ζορμπά”,  βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Στην ογδοντακοετή καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Πάμπλο Νερούδα, Οδυσσέας Ελύτης. Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, Εντιθ Πιάφ, Τζόαν Μπαέζ κ.α., ενώ του έχει απονεμηθεί και βραβείο BAFTA για την ταινία “Ζ”.

Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης το 1983 ενώ το 2000 υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ξεχωριστή στιγμή στη καριέρα και στη ζωή του, η αποθέωση στο Καλιμάρμαρο στις 20 Ιουνίου του 2017, σε μια συναυλία προς τιμήν του. Ο Μίκης θέλησε να πει τότε μόνο δυο λέξεις για όλους τους ανθρώπους που τον αγάπησαν και τον ακούν …”Σας αγαπώ”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ