Το Πάσχα πλησιάζει και το τσουρέκι διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο γιορτινό τραπέζι. Συνήθως η συνταγή του ταλαιπωρεί τους περισσότερους που επιχειρούν να το παρασκευάσουν αλλά υπάρχουν και πιο εύκολες εκδοχές του. Για τους πιο πολυάσχολους από εμάς η συνταγή αυτή για ατομικά τσουρεκάκια που θα τιμήσουν σίγουρα μικροί και μεγάλοι, θα μας λύσει τα χέρια.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για το προζύμι
- 220 γρ. νερό
- 50 γρ. νωπή μαγιά
- 1 κτσ ζάχαρη
Για την ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 150 γρ. γάλα(κρύο)
- 2 μέτρια αυγά
- 100 γρ. χυμό πορτοκάλι(κρύο)
- 300 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κτγ μαχλέπι
- 1/2 κτγ κάρδαμο (κακουλέ)
- 4-5 δάκρυα μαστίχα (2 γρ.)
- 2 βανιλίνες
- 50 γρ. ηλιέλαιο
Για το άλειμμα
- 1 μέτριο αυγό
- 1 κτσ γάλα
Για το πασπάλισμα
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό ,την μαγιά ,την ζάχαρη ανακατεύουμε για 1 λεπτό και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά , το γάλα , τον χυμό πορτοκάλι (κρύα), την ζάχαρη , το λιωμένο βούτυρο , το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε το μαχλέπι, τις βανιλίνες, το κάρδαμο, την μαστίχα, την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Το προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το προζύμι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για το τσουρέκι και ζυμώνουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται ζύμη.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Παίρνουμε την ζύμη και κάνουμε διπλώματα πάνω στον πάγκο με λίγο αλεύρι.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 20 μπαλάκια των 100 γραμμαρίων και τα σκεπάζουμε να μην ξεραθούν.
- Παίρνουμε ένα μπαλάκι το ανοίγουμε σε φιτίλι και το κάνουμε κόμπο ενώνοντας τις 2 άκρες.
- Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο αφού τα φτιάξουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.
- Χτυπάμε ένα αυγό μαζί με 1 κουταλιά της σούπας γάλα και τα αλείφουμε πολύ καλά.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά στους 190 c .
- Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρεκάκια που έχετε δοκιμάσει.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ