Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Ο σαμουσάς κατά το έθιμο ετοιμαζόταν από τους Μικρασιάτες για τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου.

Ο σασουμάς είναι μια παραλλαγή του μπακλαβά και το έτρωγαν του Αγίου Βασιλείου για να έχουν τόση αφθονία όση του σουσαμιού οι σπόροι αλλά και να γλυκάνουν το νέο χρόνο! Σήμερα κυρίως στην Λακωνία, είναι ένα γλυκό που συνοδεύει όλη την περίοδο των εορτών.

Υλικά:

Μισό κιλό φύλλο κρούστας

400 γρ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα

300-400 γρ. χοντροκομμένη αμυγδαλόψιχα

300-400 γρ. καβουρντισμένο σουσάμι

400-450 γρ. βούτυρο ή  200 γρ. βούτυρο και 200-250 γρ. σαμόλαδο (*σησαμέλαιο)

Μισό ποτήρι ζάχαρη 

Δυο κουταλιές της σούπας τριμμένη κανέλα κι ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο τριμμένο γαρύφαλλο.

Εκτέλεση:

Καβουρντίζεις σ’ ένα τηγάνι το σουσάμι σε σιγανή φωτιά, μέχρι να ξανθύνει.  Αφού καβουρδιστεί το σπάμε λίγο στο γουδί.

Σε σιγανή φωτιά λιώνεις τα βούτυρα και ρίχνεις το σαμόλαδο (να μη ζεσταθεί αυτό).

Ανακατεύεις πολύ καλά σε μια λεκάνη τσανάκα όλα τα υλικά για τη γέμιση εκτός από τα βούτυρα και το σαμόλαδο.

Βουτουρώνεις (λαδώνεις) καλά καλά το ταψί με το πινέλο. Στρώνεις τρία φύλλα κρούστας αλείφοντας τα ένα ένα καλά με το βούτυρα. Ρίχνεις λίγο από τη γέμιση, να πάει καλά παντού και στις γωνιές. Επαναλαμβάνεις την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα της κρούστας. Έχεις κρατήσει 3 φύλλα για το τέλος για τα οποία ακολουθείς την ίδια διαδικασία για τα φύλλα που έστρωσες στον πάτο του ταψιού. Βάζεις τα φύλλα μέσα στο ταψί όπως σε κάθε πίτα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβεις μέχρι τον πάτο του ταψιού τα κομμάτια στο σχήμα που θέλεις.

Ψήνεις για 20 – 25 λεπτά στους 175ο με αέρα, να καλοροδίσει. 

Εναλλακτικά μπορείς να ψήσεις 15 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω κάτω και για τα επόμενα 10 λεπτά μόνο με αέρα.

Ρίχνουμε το σιρόπι καυτό 

Άσε να ψηθεί ο σαμουσάς και ετοίμασε το σορόπι του. Πρέπει να ‘ναι βραστό, και όταν ψηθεί το γλυκό  το περιχύνεις.

Σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη

2 νεροπότηρα νερό

το ζουμί μισού λεμονιού

Τα βράζεις όλα μαζί και όταν πάρουνε βράση, μετράς 5 λεπτά ακόμη για να δέσει το σιρόπι.

Όταν βγει το γλυκό απ’ το φούρνο, το περιχύνεις κουταλιά κουταλιά. Το αφήνεις να κρυώσει καλά καλά, πριν το κόψεις.

Πηγή: mikrasiatis

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ